På fisketur i kano omkranset av vakker natur i Losbyvassdraget

Publisert av: MittFiske.no 30. september 2017

Vi har tatt turen til Østmarka for å prøve fiskelykken i Losbyvassdraget som byr på mange flotte fiskemuligheter.

Losby besøksgård og leie av kano

Turen starter i Østmarka, like syd for Losby i Lørenskog. Målet er Losby besøksgård hvor vi skal parkere og leie kano. Bilen parkeres på parkeringsplassen ved Losby besøksgård som ligger like ved Losby Gods og Losby Golfbane.

Oversiktskart Losby

Kartutsnitt fra Losby med Losby Besøksgård(1), parkeringsplass(2) og Losby Gods(3).

Kartutsnitt hentet fra 1881.no

 

Første etappe – Med kano på grusvei!

 

Vi har bestilt leie av kano på forhånd. Kanoleien inkluderer redningsvest og trillevogn. At en har trillevogn gjør turen så mye enklere og kjekkere enn om skulle bært kanoen. Det krever liten energi å trille kanoen strekningen frem til første vannet hvor vi skal starte kanoturen.

Vi triller kanoen den rundt 1,5km lange og fint opparbeidede grusveien inn til badeplassen ved Mønevann hvor padlingen starter. Vi bruker vel 15-20 minutter å komme oss inn.

fiske i losbyvassdraget

Velegnet for kanopadling

Losby-vassdraget har korte elvestrekninger, som gjør det meget velegnet for kanopadling. Bæring mellom vann og tjern går greit, men kan noen plasser være litt utfordrende og trillevognen blir kun benyttet noen få plasser.

 

Vi starter selve padlingen ved Mønevann

Fra Mønevann badeplass padler vi inn mot Fløyta og Geitsjøen. Vi ser masse småfisk på stranda når vi setter ut kanoen. Etter et par minutters padling skvetter vi til i kanoen. En større fisk er oppi vannkanten og spretter en halv meter fra kanoen. Fin start på turen det! Vi padler igjennom Mønevannet mens vi dorger. Lite bitevillig fisk. Vi er ikke så opptatt av selve fisket her da det er Tappenbergvann som er hovedmålet.

Fløyta, Geitsjøen og Røyrivannet

Når vi nærmer oss neste vann møter vi på en demning. Fra Mønevannet og til Fløyta er det kun en 4m foss som skiller vannene. Her må kanoen bæres. Det er bare en kort og enkel bæretur her.

Da starter turen innover Fløyta og Geitsjøen via «Knurra» og inn i Røyrivannet

Etter det vi har forstått så er det på grunn av oppdemmingen at Fløyta og Geitsjøen henger sammen med Røyrivannet. Det er kun et smalt sund kalt “Knurra” som binder dem sammen.

Fra Fløyta padler vi videre inn i nevnte Røyrivannet. Her blir vår første stopp hvor vi prøver å fiske fra land.

 

Røyrivannet sett sørover mot Nordre Krokvannet.

 

Ingen fisk, og vi setter oss i kanoen igjen og padler videre innover i Røyrivannet og inn mot Nordre Krokvannet.
Vi treffer mange familier og fiskekamerater som er ute i samme ærend som oss denne sene maidagen.

 

Nordre Krokvannet

Her møtte vi det lengste strekket som vi måtte bære kanoen på sti. En lite trillevennlig sti, som også har en noe bratt stigning enkelte steder, gir god trening her 🙂

Bilde fra Nordre Krokvannet. Til venstre for bildet ligger Tappenbergvann og til høyre utenfor bildet får en Røyrivannet.

 

Tappenbergvann

Videre fra Nordre Krokvannet og inn til Tappenbergvannet er det en kort bæretur, men dog bratt.

Bilde under viser vår første stoppeplass i Trappenbergvann hvor målet var å få fisket ørret til lunsj. Dessverre var ikke fisken bitevillig så det ble medbrakt hamburger i stedet…

Tappenbergvann

Mange fine plasser der det er muligheter for å telte.

 

 

 

Fiskearter

I vassdraget finnes mange fiskearter som blant annet ørret, gjedde, abbor, mort, hork, laue og lake.

Det er en liten, men sunn bestand av ørret. Det er finnes storvokst ørret og abbor i vassdraget. Vassdraget huser også mye gjedde under kiloen.

Oslomarkas Fiskeadministrasjon, OFA sier følgende på sin nettside:
Mengder av smågjedde under kiloen, og det er dessverre langt mellom de over 1,5kg. Ekstremt viktig å følge reglene for størstemål på gjedde (70cm). Kakk gjerne det du får av smågjedde. Målet er å ha mest mulig stor gjedde i vannet, som ved effektiv kanni­balisme holder gjedderekrutteringen nede. Da blir det faktisk også bedre forhold for ørret.

(info hentet fra ofa.no, september 2017)

 

Fisketuren

Vi fisket og fisket, men ikke et napp. Vi har vært i området og vanna før så vi vet at fisken var der. Mulig vi var litt i tidligste laget? 20 mai er nok på grensen til at det er for kaldt i vannet for fiske. Hadde vi lagt turen et par uker senere hadde vi kanskje fått en litt bedre fiskeopplevelse?

 

Fiskekort

For å fiske i Losbyvassdraget og de vannene vi har nevnt her må du ha fiskekort. Regler og priser finner du på Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) sine internettsider http://www.ofa.no/

Her er kartet over padleruten i sin helhet

Del artikkelen på Facebook!

En brukerkommentar til På fisketur i kano omkranset av vakker natur i Losbyvassdraget

  1. ******** sier:

    Hei. Jeg hvil leie et kano i morgen Kl 17-00 ti lårdag

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

MittFiske.no AS – Postadresse: Haugvegen 14, 4353 Klepp Stasjon – Tlf: 465 24 032   –    Copyright (C) 2016-2020 : Mittfiske.no AS